Menu Skip to content
Radno vrijeme Radnim danom od 10 do 14 sati.
Ulaz je besplatan.
Adresa Jurišićeva 13, Zagreb
Telefon 01 49 11 589
Fax 01 49 11 588

Tematske izložbe muzeja održavaju se u poštanskim dvoranama Zagreba te poštanskim i telekomunikacijskim prostorima ostalih gradova. Uz tematske izložbe, koje su vezane uz poštansku i telekomunikacijsku djelatnost, muzej je priređivao i likovne izložbe akademskih umjetnika i likovnih amatera te djelatnika Hrvatskog Telekoma d.d. i Hrvatske pošte.

Druge aktivnosti

Osim svakodnevne muzejske djelatnosti, muzej ima stručna vodstva za organizirane skupne posjete. Muzej omogućuje služenje znanstvenom i stručnom literaturom iz svojeg fundusa te daje stručne upute učenicima i studentima. Muzej je aktivan i na području izdavaštva - izložbe su popraćene katalozima koje izdaje muzej.

Povijest

HT muzej je osnovan 9. travnja 1953. godine. Tada je nazvan PTT muzej, a zadatak mu je bio da "sakuplja, čuva, izlaže i publicira građu i predmete koji dokumantirano prikazuju razvoj poštanskog prometa i telekomunikacija na području NR Hrvatske". Prvim kustosom muzeja imenovan je dr. Vuk Simić Vakanović, poznat kao ugledni filatelist ali i veliki poznavatelj povijesti pošte.

Već u prvoj godini postojanja muzej je formirao temeljne zbirke (poštansku, telekomunikacijsku i filatelističku) te dokumentacijske zbirke (kartografsku, arhivu, fototeku, hemeroteku i knjižnicu).

Razvoj muzeja uvelike je usporen 1954. godine kada je, odlukom o osnutku jedinstvenog PTT muzeja za cijelu SFRJ, mnoštvo vrlo vrijedne građe prebačeno u Beograd, gdje se i danas nalazi.

Zbog nerazumijevanja osnivača, PTT muzej Zagreb biva zatvoren za javnost punih 45 godina. Nakon osamostaljenja Hrvatske, muzej se nalazi u sastavu Hrvatske pošte i telekomunikacija, a 17. prosinca 1997., prigodom obilježavanja 110 godina javne telefonske mreže u Hrvatskoj, otvara svoja vrata javnosti.

Razdvajanjem HPT-a, 1. siječnja 1999. godine, muzej ulazi u sastav Hrvatskih Telekomunikacija d.d.

AKTUALNA IZLOŽBA

Počeci telekomunikacija u riznici knjiga

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA